Katri Kiukas
Synnytysten koronarajoitukset purettava

Lapsella on oikeus vanhempiinsa, synnyttäjällä on oikeus valita synnyttämisen olosuhteet ja tukihenkilö. Korona-Suomessa nämä oikeudet eivät toteudu. Osana koronan vastaisia toimia Suomen yliopistosairaaloiden synnytyslääkäreiden pandemiaryhmä on linjannut, ettei toinen vanhempi voi hoitaa tai tavata lastaan synnytyksen jälkeen lapsivuodeosastolla eikä osallistua synnytyksen käynnistykseen tai sektioon.

Kesäkuussa ravintolat saavat avata ovensa, mutta synnytysten suhteen rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Eikö ole kohtuutonta, että isä voidaan erottaa päiviksi tai jopa pariksi viikoksi lapsestaan?

Synnyttäjien keskuudessa rajaukset aiheuttavat huolta ja pelkoa. Suljetussa facebook-ryhmässä on julkaistu kokemuksia yksin ja ilman tukea jäämisestä, pelosta ja surusta siitä, ettei perheellä ole mahdollisuutta viettää ensimmäisiä päiviään perheenä yhdessä ja että toinen vanhempi pääsee tutustumaan lapseensa vasta kotona.

Kiireisten synnytyssairaaloiden käynnistysosastoilla kätilöllä ei ole aikaa synnyttäjän jatkuvaan tukemiseen, vaikka osastolla olo voi venyä jopa vuorokausiin ja kivut voivat yltyä koviksi ennen kuin synnyttäjän katsotaan olevan valmis siirtymään synnytyssaliin. Omatoimisuutta painottavilla lapsivuodeosastoilla taas äiti kaipaa kumppanin tukea erityisesti silloin, jos sektiohaava vaikeuttaa liikkumista tai synnytyksessä on tullut pahoja vaurioita.

Synnyttäjien laatima adressi perään kuuluttaa päätösten tarkastelua synnyttäjän ja lapsen oikeuksien näkökulmasta sekä huomauttaa, että sairaaloiden linjauksella synnyttäjiä koskevat tiukemmat rajaukset kuin muuta terveydenhuoltoa. Yliopistosairaalat ovat linjanneet lapsen isän vierailijaksi, eikä lapsen vanhemmaksi, jolla olisi oikeus nähdä lastaan.

Ymmärrän tiukat rajoitukset tilanteessa, jossa valmiuslaki otettiin käyttöön, kun epidemian leviämisen estämisessä oli käytettävä kaikkia mahdollisia keinoja. Sen sijaan nyt, kun rajoitukset puretaan asteittain, on ilmeistä, että synnyttäjiä koskevat tiukat rajaukset on tuotava keskusteluun. En vaadi rajausten purkamista yhdessä yössä, uskon että synnyttäjät ovat valmiita kompromisseihin. Sen sijaan nyt heti tarvitaan aikataulu siitä, milloin rajoituksia puretaan.

Sairaaloihin on mahdollista luoda käytäntöjä, jotka mahdollistavat puolisoiden ja doulan läsnäolon nykyistä laajemmin, esimerkiksi suojavaruisteiden laajempi käyttö sekä perheen sijoittaminen huoneeseen, josta he eivät voi poistua tai erilliset tapaamistilat. Mutta ellei rajoitusten purkamisesta tehdä päätöstä, näiden käytäntöjen kehittäminen viivästyy ja tiukat oikeudellisesti ja inhimillisesti kyseenalaiset rajoitukset voivat jatkua hamaan tulevaisuuteen.

Osoita tukesi allekirjoittamalla adressi: Oikeuksia odottaville – Koronarajoitukset

#oikeuksiaodottaville!

Synnytysten koronarajoitukset purettava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun