Katri Kiukas
Nelson Tiikeritassu laittaa aikuisetkin ajattelemaan

Kirja: Nelson Tiikeritassu
Kirjoittanut ja kuvittanut: Lena Frölander-Ulf
Suomentanut: Jaana Nikula

Nelson Maarengin elämä järkkyy, kun ukki saa romanttissävytteisen kutsun seikkailuun ja lähettää luonaan lomailevan lapsenlapsen postipakettina kotiin. Paketti ei pääse perillä ja niin Nelson on yksin Perlinporin kaupungissa eikä löydä taloa rakentavan äitinsä luo. Onneksi seuraan liittyy tiikeri Zamba. Tarina paisuu kamppailuksi siitä mitä ja ketä varten kaupunkitila on, miten siellä tulee elää ja onko tärkeämpää noudattaa sääntöjä vai ajatella ja käyttäytyä kiltisti.

Perlinporin Järjestyksen valvojat ovat aikuiselle lukijalle selkeitä fasisteja halussaan korostaa tottelemista, ehdottomia sääntöjä ja kanavoidessaan ihmisten epäluulon ja vihan erilaisuutta kohtaan. Pienikin lukija saa pohdittavaa, kun pelottavia eivät olekaan ne, jotka aluksi siltä näyttivät ja kaikki tiivistyy lauseeseen ajattele aivoillasi, käyttäydy kiltisti. Niin ajankohtaista ja tärkeää!

Tunnelma on vahva, kirja jännittävä, riehakas ja käsittelee myös sellaisia teemoja kuin pelko, ystävyys ja virheiden tekeminen. Kirjassa on sopivasti seikkailua ja fantasiaa ja se upposi loistavasti kuusivuotiaaseemme, joka ei yleensä kaikkein arkisemmista tarinoita, kuten Risto Räppääjistä tai Ella-kirjoista yleensä perusta.

Löysimme esikoisen kanssa kirjan lähikirjaston hyllystä ja luulin sen olevan jo pari vuotta vanha. Eipä ollutkaan, vaan hyvinkin tuore ja nyt Junior Finlandia ehdokkaana. Ehdokkuutensa kirja ansaitsee ja toivottavasti löytää sen myötä lisää lukijoita. Oli ilo huomata, että kirjan on kustannustoimittanut Sara Enholm-Hielm, jonka Ja sydän oli minun -kirjan luin joku aika sitten. Sydämeni sykkii tyypeille, jotka tekevät työtä lasten ja nuorten kirjallisuuden eteen.

Nelson Tiikeritassu laittaa aikuisetkin ajattelemaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun