Katri Kiukas
Mutsi polkee

Pyörä, sellainen käyräsarvinen, pysähtyy viereeni liikennevaloihin huolettomasti kallelleen. Nainen seisoo toinen nahkakenkään ja nilkkasukkaan verhottu jalka kiveyksellä, toinen polkimella. Mustaksi värjätty polkkatukka on aavistuksen sotkussa kypärän alla. Valo vaihtuu ja heti suojatien jälkeen hän ohittaa minut löyhyväkankaiset shortsit tuulessa lepattaen. Minun jalassani shortsit olisivat myttynä paksujen reisien välissä noin kolmen askeleen jälkeen. Hän on yksinkertaisesti vain tyylikäs ja ajaa kovaa.

Seuraavissa valoissa saan naisen kiinni, en minäkään ihan hidas ole. Ylitämme Teollisuuskadun, hän kääntyy vasempaan, minä oikeaan. Polkaisen läpi Dallepenpuiston ja kun tulen Aleksiskivenkadulle ja käännyn pyörätielle, näen hänet kymmenen metriä takanani. Kyllä tämä mamma osaa!

Vaikka eihän äitiydellä ole asian kanssa mitään tekemistä – eihän? Kun lapset ovat jo leikki-iässä sillä ylipäätään on vähemmän väliä. En ajattele jatkuvasti tekemisiäni suhteessa äitiyteen, en joudu järjestämään menemisiäni yksinomaan sen mukaan, aivoni eivät askaroi jatkuvasti sen parissa.

Mutta kuitenkin, joissakin ihan älöttömissä tilanteissa ajattelen sitä. Olkoonkin, että äitiys tekee aikuiseksi ja saa tädit sukujuhlissa rauhoittumaan, cool äitiys ei ole, ei sitten millään. Äitiys on tylsää, tavallista, normaalia jopa ankeaa. Joku oikein tyylikäs voi olla tyylikäs äitydestään huolimatta, mutta tuskin koskaan sen vuoksi. Äitiys on tyylikkyyden, seikkailun ja jännityksen vastakohta. Voimaankin äitiys yhdistyy vain kykynä ottaa vastaan, mitä luoja suo, valvoa pätkäisiä öitä loputtomiin ja kantaa kaupasta kotiin neljä kauppakassia ja rääkyvä taapero.

Siksi on välillä tärkeää ohittaa tyylikäs pyörämimmi mekko hulmuten. Pyöräillessä tunnen itseni tyylikkääksi, vahvaksi, pystyväksi ja vapaaksi. Kun lastenistuin rämisten laskettelen ylämäestä vähän liian lujaa, tahdon kaikkien näkevän vauhtina ja ajattelevan, että onpa rämäpäämutsi.

Mutsi polkee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun