Katri Kiukas
Kolumni: Joulu on synnytyksen juhla

Kolumni on julkaistu alunperin Kätilölehden numerossa 6/2020 eri otsikolla.

Pimeyden keskelle syyttyy valo, Vapahtaja syntyy. Joulu on syntymän, valon ja toivon juhla. Vaikka en ole kristitty tai uskonnollinen muutenkaan, löydän joulusta ja sen kristillisestä kuvastosta paljon itselleni tärkeää, kuten ehkä moni muukin suomalainen.

Synnytyksen juhlana joulua juhlinee harvempi. Ehkäpä Kätilölehden lukijat ymmärtävät tämän näkökulman keskivertoa paremmin. Joulun alla minä ajattelen paitsi syntyvää lasta, myös synnyttävää äitiä. Ajattelen Marian raskaaksi käyvää taivalta, supistusten tihenemistä, ulos murtautuvaa lapsivettä, avautuvaa kohdunsuuta. Mietin, missä asennossa Maria on ponnistanut, kuka häntä on synnytyksessä auttanut? Millaiset ajatukset, tuntemukset ja tunteet ovat liikkuneet hänen kehossaan? Tämän synnytyksen on täytynyt olla kaunis ja voimallinen. Vai olisiko Jumala jättänyt lapsensa äidin ilman johdatusta tänä kaikkein tärkeimpänä hetkenä?

Raamatun mukaan Eeva sai synnytyksen tuskat rangaistukseksi väärän hedelmän syömisestä. Synnytyksen mieltämisellä tuskana ja kärsimyksenä on siis juuret syvällä länsimaisessa ja kristillisessä kulttuurissa. Ehkäpä siksi minua viehättää synnytyksen merkityksen muuttaminen juuri kristillisen kuvaston kautta.

Siksi aion tänäkin jouluna ajatella ja puhua jumalan äidin kohdunsuusta, hänen polttojensa voimasta, kohtulihaksen vahvuudesta. Siitä, miten eläin, laji ja ruumis ottavat hänessä vallan, kadottaen hierarkkisen jaon, jossa mieli ja ruumis erotetaan toisistaaan ja ensimmäinen nostetaan toista tärkeämmäksi.

Synnytys voi olla monia asioita, se voi olla hirveää tai upeaa, hajottavaa tai korjaavaa. Mutta niin pitkään, kun uskomme ajatuksen, että lähtökohtaisesti synnytys on korkeintaan välttämätön paha, emme anna naisruumiille, sen kyvyille ja voimille niille kuuluvaa arvoa. Helposti myös hyväksymme sen, ettei synnytyskokemuksella ole väliä, sillä kärsimystähän synnyttäminen kuitenkin on. Siksi minä pysähdyn kunnioittamaan synnytystä erityisesti jouluna.

Kolumni: Joulu on synnytyksen juhla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun